ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

Εισαγωγικό Σημείωμα

Ομάδες στο διαδίκτυο 

Σοφία Μαρία Μωραΐτου

 Η κλινική εποπτεία ως μέσον πρόληψης της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout)

Κώστας Κωνσταντόπουλος

Antigroup – Η επιθετικότητα εντός των ομάδων και το δημιουργικό της δυναμικό από την αρχαιότητα έως σήμερα

Μαρτίνα Μπρίτσα

Η Μήτρα στην Ομαδική Ανάλυση

Μαριάννα Σπηλιωτάκη

Ομαδική Ανάλυση: Ιστορική Αναδρομή

Αμαλία Σταματάκη, Λένα Τελειώνη, Κώστας Κωνσταντόπουλος

Νουάρ, Ψυχανάλυση και Ομαδική Ανάλυση: Η περίπτωση του Ντάσιελ Χάμετ 

Νίκος Λαμνίδης

Ανοικτές Εισηγήσεις στο Εισαγωγικό Σεμινάριο

13/2/2021. Κατερίνα Μάτσα. Το πλαίσιο της απεξάρτησης. Οι ομάδες του 18άνω

14/4/2021. Ειρηναίος Γιαρμενίτης. Η ονειρική σκηνή στην ομαδική ανάλυση

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Η πανδημία και η προσπάθεια αντιμετώπισής της συνεχίζεται. Μαζί με αυτήν και η προσπάθεια να συνεχιστεί η ζωή και οι δράσεις της εμπεριέχοντας τις νέες συνθήκες. Στο δεύτερο δελτίο δεν μπορούμε παρά να τις εμπεριέξουμε και εμείς. Η συνέχιση της ομαδικής ανάλυσης μέσω διαδικτυακών συνδέσεων είναι μία νέα αναγκαία συνθήκη για να μην διακοπεί το έργο της. Εγείρει προβληματισμούς και μελετάται, όπως μας παρουσιάζει η Σοφία Μαρία Μωραϊτου στην εργασία της «Ομάδες στο διαδίκτυο».

H  επαγγελματική εξουθένωση (burnout), ιδιαίτερα σήμερα στις ειδι-κές εξωτερικές συνθήκες αλλά και γενικότερα σε εργασίες που απαιτούν επανειλημμένη έκθεση σε συναισθηματικά φορτισμένες διαπροσωπικές σχέσεις, απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Ο Κώστας Κωνσταντόπουλος στην εισήγησή του «Η κλινική εποπτεία ως μέσον πρόληψης της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) αναλύει την έννοια της, τους τρόπους αντιμετώπισής της και τον βοηθητικό ρόλο της κλινικής εποπτείας.

Οι επιθέσεις στην ζωή υφίστανται με πολλές εκφάνσεις. Ισχύει και στις αναλυτικές ομάδες. Η Μαρτίνα Μπρίτσα με την εισήγησή της «Anti-group – Η επιθετικότητα εντός των ομάδων και το δημιουργικό της δυναμικό από την αρχαιότητα έως σήμερα» μας αναπτύσσει την έννοια του anti-group και πως η κατανόηση αυτού του φαινομένου με τα καταστροφικά δυναμικά μπορεί, αντί να μας διαλύσει να μας ενδυναμώσει.

Εν τέλει όλοι, κατά τον Foulkes, ανήκουμε σε μια θεμελιώδη μήτρα και εξελισσόμεθα σε μία δυναμική μήτρα, έννοια που την λειτουργία της στην ομαδική ανάλυση μας παρουσιάζει η Μαριάννα Σπηλιωτάκη στην εκπαιδευτική εργασία της «Η Μήτρα στην Ομαδική Ανάλυση». Και εν τέλει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει άτομο χωρίς ομάδα και ομάδα χωρίς άτομα.Το άτομο διαμορφώνεται από το κοινωνικό και ταυτοχρόνως συνδιαμορφώνει το κοινωνικό, όπως μας παρουσιάζουν, η Αμαλία Σταματάκη, η Λένα Τελειώνη και ο Κώστας Κωνσταντόπουλος στην ομαδική εργασία τους «Ομαδική Ανάλυση: Ιστορική Αναδρομή», που μας εισάγει στην δημιουργία και τον θεραπευτικό τρόπο λειτουργίας της ομαδικής ανάλυσης.

Η Τέχνη πάντα αποτελεί ένα μέσον μετουσίωσης, κάθαρσης, ψυχαγωγίας και παίδευσης, αλλά και αντικείμενο προς ανάλυση. Ο Νίκος Λαμνίδης στο άρθρο του «Νουάρ, Ψυχανάλυση και Ομαδική Ανάλυση: Η περίπτωση του Ντάσιελ Χάμετ» μας αναλύει, μέσω του έργου του Ντάσιελ Χάμετ, πώς το Νουάρ συναντάται με την ψυχανάλυση και την ομαδική ανάλυση.

Και το Εισαγωγικό Σεμινάριο μας προτείνει την διαδικτυακή παρακολούθηση δύο σημαντικών ανοικτών εισηγήσεων

Κατερίνα Μήλιου

2 Δελτίο - Μάρτιος 2021 Ινστιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης «S.H. Foulkes» - ΙΟΑΦ

Κάντε κλικ στο button και κατεβάστε το pdf