ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
- Εισαγωγικό Σημείωμα
- Αιχμάλωτες πολέμου στην αθηναϊκή τραγική σκηνή του 5ου π.Χ. αιώνα
Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, Ελένη Αλεξανδρή - S.H. Foulkes: Ο πατέρας της Ομαδικής Ανάλυσης
Σοφία Μαρία Μωραΐτου - Τι μπορούμε να μάθουμε από τις μεταμορφώσεις του Οβιδίου και του Kafka (Ιδωμένες σαν αυτοερωτικές διδακτικές ιστορίες)
Νίκος Λαμνίδης - Η σημασία του μεταβατικού χώρου και της αέναης διαλεκτικής συνειδητού-ασυνείδητου για την διατήρηση της ελπίδας στον μύθο του Σίσυφου
Κατερίνα Μήλιου - 18o Διεθνές Συμπόσιο GASi 2023
Φώτης Γιωτάκης - Εισαγωγικό Σεμινάριο 2022-2023: Εισηγήσεις
Κώστας Κωνσταντόπουλος - Πρόταση Βιβλίων
Κατερίνα Μήλιου, Λένα Τελειώνη, Φώτης Γιωτάκης
Τα δεινά των ανθρώπων στον αγώνα της επιβίωσης ξεκινούν από την αρχή της Ιστορίας. Ο πόλεμος, η βία, η βία κατά των γυναικών, ανάμεσα σε άλλα, αποτελούν δυστυχώς διαχρονικά και επίκαιρα θέματα. Η Αριάδνη Γκάρτζιου–Τάττη και η Ελένη Αλεξανδρή με την εργασία τους «Αιχμάλωτες πολέμου στην αθηναϊκή τραγική σκηνή του 5ου π.Χ. αιώνα», «μέσω δύο παραδειγμάτων της αθηναϊκής θεατρικής παραγωγής του 5ου π.Χ. αιώνα, τις Τρῳάδες και την Ἑκάβη του Ευριπίδη» μας παρουσιάζουν γλαφυρά «την δεινή μοίρα και την βία που αντιμετωπίζουν όλες οι ανώνυμες γυναίκες που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας». Το ανθρώπινο πνεύμα όμως παρόλα τα δεινά συνεχίζει να δημιουργεί και να εξελίσσεται. Μέσα σε περίοδο πολέμου δημιουργήθηκε η Ομαδική Ανάλυση από τον πατέρα της S.H. Foulkes, την διαδρομή του οποίου και το φωτεινό του πνεύμα που τον οδήγησε σε «μια ριζοσπαστική για την εποχή και επαναστατική για την ψυχαναλυτική του κουλτούρα προσπάθεια να υλοποιήσει μία διεπιστημονική ανάγνωση της ανθρώπινης υπόστασης», μας θυμίζει η Σοφία Μαρία Μωραϊτου με την εισήγησή της «S.H. Foulkes: Ο πατέρας της Ομαδικής Ανάλυσης». Το ανθρώπινο πνεύμα ονειρεύεται, δημιουργεί μύθους ως «πολιτισμικά «όνειρα» που οδηγούν, μέσω αθροιστικών, πολύ μακρών αλυσίδων διαγενεακών μεταδόσεων, στην οικοδόμηση και την ανοικοδόμηση μυθικών συλλογικών ιδεωδών» μας λέει ο Νίκος Λαμνίδης στην εργασία του «Τι μπορούμε να μάθουμε από τις μεταμορφώσεις του Οβιδίου και του Kafka» και μας αναλύει με ψυχαναλυτικούς όρους την έννοια των μεταμορφώσεων. Η πάλη του ανθρώπου ενάντια στα δεινά και στις δυνάμεις του θανάτου διαφαίνεται ελπιδοφόρα σε μία ανάγνωση του μύθου του Σίσυφου, όπως μας την παρουσιάζει η Κατερίνα Μήλιου στην εργασία της «Η σημασία του μεταβατικού χώρου και της αέναης διαλεκτικής συνειδητού-ασυνείδητου για την διατήρηση της ελπίδας στον μύθο του Σίσυφου». Ενώ η παρουσίαση της θεματικής του «18oυ Διεθνούς Συμποσίου GASi 2023» από τον Φώτη Γιωτάκη, των «Εισηγήσεων του Εισαγωγικού Σεμιναρίου 2022-2023 του ΙΟΑΦ» από τον Κώστα Κωνσταντόπουλο και η «Πρόταση Βιβλίων» από την ομάδα εργασίας για την έκδοση του Δελτίου μας οδηγεί σε ελπιδοφόρα προσμονή για ένα καλύτερο Νέο Έτος!